Fiecare cultură este definită de un set de tradiții și obiceiuri la care putem avea acces datorită erei digitale pe care o traversăm, însă unicitatea unui popor este dată de regulile lui nescrise. Noi te ajutăm să faci o incursiune în cultura asiatică, dar în special în cea coreeană, care se diferențiază de restul datorită unor principii specifice de etichetă.
Cunoscute și sub denumirea de „erori culturale”, greșelile pe care majoritatea turiștilor le fac, de cele mai multe ori neintenționat, atunci când vizitează Coreea pot atrage reacții neplăcute din partea asiaticilor. Noi considerăm că este important să faci o impresie bună, deși se crede că poporul coreean trece cu ușurință peste acest tip de situație, iar în acest sens îți prezentăm cele mai des întâlnite „erori culturale”:
1. Așezarea bețișoarelor în poziție verticală în orez
Atunci când iei masă, mai ales când acest lucru se întâmplă în prezența unor persoane în vârstă, evita să așezi bețișoarele în poziție verticală în orez. În cultura asiatică, nu doar în cea coreeană, oamenii așază bețișoare parfumate în poziție verticală în nisip doar cu ocazia unei înmormântări. Acest gest semnifică hrana oferită strămoșilor, iar comesenii tăi nu vor dori să li se reamintească de un asemenea context. Nu vor dori nici să creadă că insinuezi plasarea lor cu câteva generații în urmă.
2. Primirea unui obiect cu o singură mână
În cultură coreeană, a primi și a oferi sunt două acțiuni foarte importante și respectate de către popor. Astfel că există o regulă de etichetă care se cere a fi respectată: utilizarea ambelor mâini atunci când există o interacțiune între două persoane. Aceasta se referă la primirea sau oferirea unui cadou, dar și atunci când torni apă în paharul cuiva, de exemplu. A folosi o singură mână atunci când ești pus în situația menționată anterior, este considerat a fi un gest nepoliticos.
3. Scrierea numelor în culoarea roșie
Dacă vizitezi Coreea și intenționezi să scrii o felicitare de ziua cuiva, acordă atenție culorii pixului pe care îl vei folosi. În cazul în care singura ta alternativă este cea roșie, amână acțiunea. În cultura coreeană, a scrie numele cuiva cu această culoare este un gest strâns legat de o superstiție. Aceasta ascunde un mesaj cel puțin macabru: persoanei respective i se dorește moartea. Credința derivă dintr-un obicei din trecut conform căruia în registre, numele persoanelor decedate era trecut în culoare roșie pentru a alunga spiritele malefice.
4. Luatul mesei alături de un grup de persoane
Atunci când te așezi la masă, e indicat să te preocupe felul tău de mâncare și să consumi alimentele în propriul ritm. Dacă te afli în Coreea, poți să privești dincolo de propriul bol și să acorzi atenție lucrurilor pe care le fac ceilalți participanți. În acest sens, nu vei începe să mănânci înainte să facă acest lucru cel mai bătrân invitat și nu te vei ridica înaintea sa, chiar dacă te-ai săturat. De asemenea, nu vei lăsa din mână lingura sau bețișoarele decât după ce ai primit permisiunea să te ridici de la masă.
Știind aceste practici pe care coreenii le prețuiesc atât de mult, călătoriile tale pe cel mai întins continent al lumii vor fi lipsite de „erorile culturale” care ar putea stârni reacții neplăcute. Tu ce reguli nescrise cunoști?