Atunci când servești masa, este indicat să ai un comportament respectuos față de ceilalți participanți. Acesta trebuie să fie adecvat contextului și persoanelor care te înconjoară, însă dacă prânzul tău are loc alături de coreeni, trebuie să acorzi o atenție sporită detaliilor. De ce? Îți spunem noi în cele ce urmează:

1. Respectă-i pe cei mai în vârstă
Coreenii acordă un interes deosebit respectării persoanelor mai în vârstă. Astfel, niciodată nu vei începe să mănânci înaintea celei mai vârstnice persoane și nu te vei ridica de la masă, decât în momentul în care aceasta a terminat de mâncat.

2. Bolul cu mâncare nu se ridică niciodată de pe masă
Indiferent că este vorba de supă, orez sau orice alt preparat, bolul nu trebuie ridicat de pe masă. Pentru a putea servi, te poți apleca foarte puțin, dar să fii atent și la haine, deoarece acestea nu au voie să atingă mâncarea. Nu trebuie să îți faci griji pentru câteva boabe de orez rămase în bol, chiar dacă regula este să mănânci tot din farfurie. Coreenii nu se vor supără pentru acest lucru.

3. Ai mare grijă cu bețișoarele
Bețișoarele sau chopsticksurile sunt tacâmurile folosite de către coreeni, iar aceștia le acordă o importanță deosebită în timpul servirii mesei. În primul rând, bețișoarele nu trebuie ținute în mână în același timp în care ții lingura. Este recomandat ca în momentul în care ridici bețișoarele, să lași lingura pe masă. Pentru a te servi cu un fel de mâncare de pe masă trebuie să folosești chopsticksurile, dar niciodată să nu străpungi mâncarea cu acestea. La finalul mesei, bețișoarele trebuie așezate în suportul lor sau pe masă, dar niciodată paralel cu bolul.

4. Dacă vrei să nu ai ghinion după ce tocmai ai terminat de mâncat un bol de orez delicios, nu așeza chopsticksurile în picioare. Coreenii sunt foarte superstițioși și consideră că acest lucru aduce ghinion.

5. Nu face gălăgie în timpul mesei
Există unele situații în care, inevitabil, se întâmplă să faci gălăgie în timpul mesei. Dacă iei masa în Coreea, trebuie să fii foarte atent la acest aspect. E indicat să ai grijă atunci când mănânci supă sau tăiței, deoarece, sub nicio formă, nu trebuie să sorbi din acestea, iar în ceea ce privește restul preparatelor, încearcă să nu faci multă gălăgie în timp ce mesteci. Chiar dacă mâncarea este foarte fierbinte, nu trebuie să încerci să o răcești suflând în ea.

6. Dacă ai fost invitat la restaurant de către coreeni, nu tu vei fi cel care plătește nota. Dacă masa a fost servită acasă, nu uita să trimiți următoarea zi o notă de mulțumire gazdei, astfel îți arăți aprecierea față de ea.

Este foarte potrivit ca înainte de a călători într-o țară, să te informezi cu privire la obiceiurile și tradițiile acesteia, astfel vei putea evita situații neplăcute și îți vei face mai mulți prieteni.