Cultura culinară asiatică este una care capătă notorietate și o răspândire tot mai largă pe măsura trecerii timpului. În prezent, preparatele sale specifice, tehnicile de gătit și ustensilele proprii se regăsesc într-un număr vast de regiuni ale globului. Atunci când vorbim de latura culinară a Asiei, cel mai recognoscibil element este reprezentat de bețișoarele care înlocuiesc tacâmurile.

Popularele chopsticks se referă la o pereche de bețe identice cu ajutorul cărora alimentele sunt mânuite și mâncate. Țările care au adoptat această ustensilă ca fiind tradițională sunt China, Coreea și Japonia. Fiecare dintre aceste regiuni are particularități culturale specifice și reguli de etichetă în cazul folosirii lor. Printre aceste diferențe se regăsesc cele legate de materia primă din care sunt confecționate, formă și dimensiuni.

Istoria bețișoarelor își are rădăcinile în trecutul îndepărtat, în urmă cu 5 milenii. Sunt originare din China, iar răspândirea lor și în țările vecine s-a produs în jurul anului 500 d. Hr. Materia primă utilizată la confecționarea lor era lemnul de bambus, însă, în timp, au apărut aspecte care au dus la diferențierea lor.

Bețișoarele chinezești

Considerate a fi o extensie a degetelor, cu ajutorul cărora poți apuca mâncarea din vase cu conținut fierbinte, chopticksurile chinezești au o formă dreptunghiulară. Aspectul lor este unul nefinisat, cu vârful bont, neprelucrat. Particularitatea bețișoarelor chinezești este dată de lungimea lor (mai mare decât celelalte modele), dar și de secțiunea pătrată a capătului inferior, aflată în opoziție cu cea superioară, rotundă.

Bețișoarele coreene (jeokkarak)

Chopsticksurile coreene au o particularitate distinctă, în comparație cu celelalte două tipuri, datorită materialului din care sunt confecționate. Acestea au drept materie primă metalul sau aliajele precum oțelul inoxidabil. În ciuda aspectului lor prețios, prezintă un grad ridicat de dificultate la folosire. Ustensilele devin alunecoase în timpul folosirii, astfel că au capetele mai aspre, care servesc și ca ornament. Unicitatea lor este dată de lungimea relativ redusă în comparație cu celelalte modele, dar și de ușurința cu care pot fi curățate.

Bestisoarele japoneze (hashi)

Japonezii sunt cei care folosesc bețișoarele în funcție de un scop specific pentru care au fost create, dar și al ocaziei, iar un exemplu relevant este reprezentat de funeralii. Deși în trecut bețișoarele erau realizate din os și chiar fildeș, materia primă utilizată în prezent pentru confecționare este lemnul care mai apoi este lăcuit. Japonezii folosesc preponderent lemnul datorită texturii sale aderente care face apucarea orezului mult mai facilă. Particularitatea chopsticksurilor japoneze este dată de forma lor finisată, ascuțită la vârf.

Cele mai scurte bețișoare sunt cele coreene urmate de modelul japonez, iar, mai apoi, de cele chinezești a căror lungime este influențată de modul de servire al preparatelor: stilul „Susan/Suzy cea leneșă”. Aceasta constă în așezarea tuturor preparatelor concomitent pe masă, participanții fiind nevoiți să ajungă și la cele aflate la o distanță mai mare de ei.