Rețete recente

Dakjjim

Dakjjim

In coreeana "dalk" inseamna pui, iar "jjim" "a aburi" sau "a inabusi". In cazul acestui preprarat, "jjim" inseamna "a inabusi", caci daca traducem literalmente denumirea preparatului, este "carne de pui inabusita". Acest preparat este pregatit cu multe legume diferite care sunt gatite intr-un sos dulce-picant care contine sos de soia, mirin, miere, orez brun, piper, apa, usturoi si ghimbir.
Jjajangmyeon

Jjajangmyeon

Jjajangmyeon este un preparat coreean care se gaseste oriunde in tara asiatica, fiind foarte indragita de coreeni. Preparatul provine din China, insa coreenii au mai schimbat putin reteta, asadar multi coreeni afirma ca preparatul este unul coreean. Jjajangmyeon sunt taietei cu pasta de fasole neagra si legume, insa se mai adauga si carne de porc, de vita si chiar fructe de mare la acesta ca sa fie si mai delicios si sa nu semene cu preparatul chinez. 

"Jjajang" e sosul din pasta de fasole neagra, iar daca traducem din chineza atunci inseamna "sos prajit". Pe de alta parte, "myeon" inseamna "taietei". Deoarece preparatul provine din China, a primit numele de "jjajangmyeon" pentru ca asa se numea regiunea unde se gatea preparatul. Sosul este pregatit cu putin amidon de cartofi ca sa fie mai gros. 

Chinezii consuma jjajangmyeon cu pasta de soia si sos hoisin, dar coreenii s-au obisnuit cu pasta de fasole neagra si deoarece sosul difera in cele doua tari, probabil ca de aceea cred multi ca jjajangmyeon este un preparat pur coreean. Coreeniilor le place foarte mult jjajangmyeon, insa il consuma intr-o cantitate si mai mare pe data de 14 aprilie. 

Motivul este ca aceasta zi se numeste Ziua Neagra in Coreea, iar cei care nu au primit nimic de Valentine's Day si Ziua Alba (White Day), isi "ineaca amarul" in jjajangmyeon. Deoarece sosul este negru, reprezinta aceasta zi. Totodata, singuraticii se imbraca in negru pe 14 aprilie.

Rețetar

Ingrediente

  • 1 pachet de chajang noodles
  • 250 g carne de porc
  • 1 dovlecel
  • 2 cartofi
  • 1 ceapa mare
  • 3 linguri de ulei
  • 3 linguri de pasta chajang (de fasole neagra)
  • 2 linguri de amidon din cartofi, combinate cu 50 ml apa si o lingurita de zahar
  • 1 lingurita de ulei de susan
  • 1 castravete, taiat julienne, pentru ornat
  • apa

Mod de preparare (pas cu pas)

  1. Pasul 1
    1.jpg

    Se pregatesc toate ingredientele necesare

  1. Pasul 2
    1.jpg

    Ceapa, dovlecelul si castravetii se curata si se spala. Se taie in cuburi

  1. Pasul 3
    1.jpg

    Carnea se taie in cubulete de 1/2 cm.

  1. Pasul 4
    1.jpg

    Se pune un wok pe foc si cand s-a infierbantat se adauga o lingura de ulei. Se adauga bucatile de carne. Se prajesc 4-5 minute pana cand incep sa se rumeneasca.

  1. Pasul 5
    1.jpg

    Se adauga legumele si se calesc cam 3 minute. .

  1. Pasul 6
    1.jpg

    Se formeaza un spatiu gol in mijlocul wok-ului, se adauga 2 linguri de ulei si 2 linguri de pasta de fasole neagra . .

  1. Pasul 7
    1.jpg

    Se prajeste cam 1 minut, apoi se amesteca cu restul ingredientelor

  1. Pasul 8
    1.jpg

    Se toarna 2 cani de apa in wok (puteti folosi apa in care ati fiert taiteii) si se fierbe 10 minute, cu capacul pus. Se gusta cartofii si daca sunt fierti se poate adauga amestecul de apa cu amidon. Se amesteca pana cand se ingroasa. Se adauga uleiul de susan si se ia de pe foc .

  1. Pasul 9
    1.jpg

    Cum se pregatesc taiteii ? Taiteii se fierb si se scurg. Se clatesc cu apa rece si se scurg.

  1. Pasul 10
    1.jpg

    Intr-un bol se pun taitei, iar deasupra se adauga sosul jjajang. Se orneaza cu castrevati si se serveste cu kimchi sau daikon murat (ridiche murata).