Rețete recente

Dakjjim

Dakjjim

In coreeana "dalk" inseamna pui, iar "jjim" "a aburi" sau "a inabusi". In cazul acestui preprarat, "jjim" inseamna "a inabusi", caci daca traducem literalmente denumirea preparatului, este "carne de pui inabusita". Acest preparat este pregatit cu multe legume diferite care sunt gatite intr-un sos dulce-picant care contine sos de soia, mirin, miere, orez brun, piper, apa, usturoi si ghimbir.
Japchae – Taitei de cartofi dulci cu legume si carne

Japchae – Taitei de cartofi dulci cu legume si carne

Japchae inseamna “amestec de legume” si este un preparat care este pregatit din taitei de cartofi dulci (dangmyeon - taitei sticlosi), taitei care se prepara din amidonul dulce de cartofi.

Preparatul dateaza din secolul al 17-lea, insa atunci japchae nu continea nici taitei si nici carne. Era important ca regele sa consume preparate sanatoase, asadar legumele proaspete sau gatite, nu lipseau de pe masa lui niciodata. Insa, cu trecerea timpului cum s-au modernizat toate, s-a imbunatatit si reteta de japchae, ceea ce inseamna ca a inceput sa fie preparata cu taitei si cu carne.

De obicei amestecul de legume consta in ciuperci, morcovi, spanac, ceapa, ceapa verde, ardei rosu gras etc., dar nu poate lipsi nici uleiul de susan, sosul de soia si zaharul brun. Combinatia diferitelor legume, carnea si celelalte ingrediente dau o aroma si un gust bogat preparatului. De asemenea datorita legumelor diverse, japchae este un preparat foarte colorat si nu doar ne incanta papilele gustative, dar ne atrage si privirea si interesul. Pe de alta parte, japchae poate fi consumat si ca garnitura cu orez si kimchi.

Rețetar

Ingrediente

  • 150 g piept de pui
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura de zahar + inca 2 lingurite
  • 2 linguri de sos de soia + inca 1 lingurita
  • 2 linguri de ulei de susan
  • 1 lingura seminte de susan
  • 1 ou
  • 150 g spanac
  • 150 g

Ingrediente SOS

  • 2 bucati de ceapa verde
  • 1 ceapa
  • 4 -5 ciuperci
  • 1 morcov
  • 1 ardei rosu
  • piper
  • ulei
  • sare

Mod de preparare (pas cu pas)

  1. Pasul 1
    1.jpg

    Se pregatesc toate ingredientele necesare

  1. Pasul 2
    1.jpg

    Ceapa se curata si se taie in jumatate, apoi se feliaza

  1. Pasul 3
    1.jpg

    Ciupercile se taie in felii subtiri. Ceapa verde se taie in bucati de 3-4 cm. Usturoiul se piseaza. Ardeiul rosu se feliaza

  1. Pasul 4
    1.jpg

    Pieptul de pui se taie in bucati de marime egala, de app 2 cm. Se pun intr-un bol cu 1 catel de usturoi, pisat, 1 lingurita de zahar, 1/4 lingurita de piper, 2 lingurite de sos de soia si 1 lingurita de ulei de susan. Se amesteca bine, se acopera bolul si se pune la frigider

  1. Pasul 5
    1.jpg

    Oul se amesteca cu putina sare si se bate bine. Se pune o tigaie pe foc si cand s-a infierbantat se adauga oul batut. Daca tigaia e de marime mai mica, adaugati doar jumatate. Trebuie sa rezulte o omleta subtire

  1. Pasul 6
    1.jpg

    Se tine pe foc cam 1 minut, apoi se ruleaza

  1. Pasul 7
    1.jpg

    Se pune deoparte pe o farfurie, se lasa sa se raceasca si se feliaza in rondele

  1. Pasul 8
    1.jpg

    Se pune apa la fiert, cand s-a infierbantat se adauga spanacul curatat si se tine cam 30 de secunde. Se scoate cu o spatula si se clateste cu apa foarte rece. Se stoarce de apa si se taie in bucati mai mici. Se amesteca cu 1 lingurita de sos de soia si 1 lingurita de ulei de susan. Se pune intr-un bol mare

  1. Pasul 9
    1.jpg

    In aceeasi apa se pun taiteii si se lasa 1 minut. Se amesteca cu o lingura de lemn, ca sa nu se lipeasca. Se acopera cu un capac si se lasa inca 7 minute. Se clatesc si se taie cu o foarfeca de bucatarie. Taiteii se pun in bol, langa spanac

  1. Pasul 10
    1.jpg

    Se adauga 2 lingurite de ulei de susan, 1 lingurita de sos de soia si 1 lingurita de zahar. Se amesteca bine

  1. Pasul 11
    1.jpg

    Se pune o tigaie pe foc, cand s-a infierbantat se adauga 2 linguri de ulei cu ceapa, ceapa verde si putina sare. Se caleste 2 minute sau pana cand ceapa devine translucida. Se pune in bolul cu spanac si taitei. Se pune din nou tigaia pe foc si se adauga 1 lingura de ulei. Se adauga morcovul si se caleste cam 20 de secunde. Se adauga si ardeiul si se cam caleste inca 20 de secunte. Se transfera in bol. Se calesc si ciupercile. Se pun in bol

  1. Pasul 12
    1.jpg

    Se adauga 2 linguri de ulei in tigaie sei se caleste pieptul de pui. Se pune in bolul cu taitei

  1. Pasul 13
    1.jpg

    In bol se mai adauga 1 catel de usturoi, pisat, 1 lingura de sos de soia, 1 lingura de zahar (sau dupa gust), 1/2 lingurita de piper negru si 2 lingurite cu ulei de susan. Se amesteca bine. Se orneaza cu rondele de omleta si seminte de susan